Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nezadovoljstvo
#1
Nezadovoljstvo i bjes štete duši, a bolesna duša uzrokuje I bolest u tijelu. Dakle, duša mora biti negovana. A duša se najbolje neguje ljubavlju, molitvom i pokajanjem. Ali ne moze biti potpuno izlijecena ako se ne promjeni I karakter.
Ali kako se karakter mijenja I da li je to moguće? Nebrojano puta sam pokušavao da shvatim šta uzrokuje bijes, I shvatio sam da se bijes javlja kada se duša drži nekih materijalnih vrednosti . Što je jači intenzitet vezanosti za materijalne vrijednosti, to je jači strah da se materijalno ne izgubi, to je jaca usmjerenost ka sacuvanju I uvecanju materijalnog I to je veci bjes u covjeku koji dalje uzrokuje nezadovoljstvo I bolest duse.
 
Da bismo izbjegli sudbinu nezadovoljne osobe, moramo promijeniti karakter, naše ljudsko ja . Da bismo promijenili sebe, moramo izdići iznad toga sto nas dovodi do nezadovoljstva. Gdje počinje ljudsko ja, odnosno ljudska ličnost? Počinje od ljubavi, svijesti I želje za poboljsanjem. Da bismo se promijenili, moramo otvoriti srce za ljubav a oci za sagledavanje dobra u nematerijalnim stvarima. Ljubav prema zivotu, prema Bogu, porodici, prijateljima, prirodi.. Preterana vezanost za materijalna dobra, stvara ovisnost I nesposobnost da prihvatimo njihov gubitak. Ovo zatim radja agresiju, bjes I nezadovoljstvo, strah, zavist, nevoljnost da se živi. I što je strah od gubitka materijalnog veći, covjek se bori da ga ne izgubi I u toj borbi I posvecenosti, gubi vrijeme za porodicu, za duhovno, za ljubav.

Ako se osoba cvrsto drži nečeg materijalnog, izgubiće tu stvar. Jer sve zbog čega ubijamo ljubav mora nam biti oduzeto.
Reply


Messages In This Thread
Nezadovoljstvo - by Venicento - 08-01-2022,01:20 AM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)