by Joa at 12-08-2017, 06:14 PM
Ultrazvučna kavitacija masnih ćelija je metod parcijalnog uklanjanja masnih naslaga i celulita ultrazvukom. To je neinvazivna i bezbolna terapija koja omogućava brzo, sigurno i efikasno preoblikovanje tela. Važno je napomenuti da se ultrazvucnom kavitacijom uništavaju lokalizovane masne naslage i da to nikako nije metod za rešavanje problema preterane gojaznosti.

Ultrazvucna kavitacija se javlja pri vrlo niskim frekvencijama i njen učinak opada sa povišenjem frekvencije. Zbog toga sonde za kavitaciju rade na niskofrekventnom ultrazvuku. Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uho, a koja iznosi 20 kHz i više. U medicini se koristi ultrazvuk jačine od 2 do 18 MHz-a. Eksperimenti kao i kliničko iskustvo nisu dokazali da ultrazvuk pri optimalnom korišćenju izaziva oštećenja tkiva. Komitet Svetske Zdravstvene Organizacije je na osnovu dugogodišnjih ispitivanja i istraživanja dozvolio primenu ultrazvuka u medicinske svrhe. Ovaj metod je bezbedan i može se upotrebljavati u pravilnim dijagnostičkim i terapijskim indikacijama. Štetno dejstvo ultrazvuka koji se na ovaj način upotrebljava nije dokazano.

To važi i za metode ultrazvučne kavitacije u kojima se koristi niskofrekventni ultrazvuk. Sonda aparata za kavitaciju emituje talase na frekvenci od 28 - 32 kHz, što znači da je energija ovog elektromagnetnog zračenja značajno manja čak i od energije medicinskog ultrazvuka. Tokom prolaska ultrazvučnih talasa kroz tkiva njihova se energija delom pretvara u toplotnu energiju. Razvijanje toplote je najjače kod tkiva sa visokim koeficijentom apsorpcije kao što su kosti, a nizak je kod tečnosti kao što je npr. plodova voda. Zbog toga se, predostrožnosti radi, pri metodi ultrazvučne kavitacije izbegava direktno usmeravanje sonde ka kostima i zglobovima.

Pri metodu ultrazvučne kavitacije, ultrazvučni talasi prodiru do tačno određene dubine tkiva i deluju samo na masne ćelije u toj regiji, što osigurava selektivnost metode. Dubina prodiranja je dovoljno mala, pa su unutrašnji organi zaštićeni.

Masnoća iz masnih ćelija se u obliku triglicerida izliva u međućelijski prostor gde se pod uticajem enzima razgrađuje (lipoliza) do glicerola i viših masnih kiselina. Oslobođeni glicerol koji je rastvorljiv u vodi preko limfnog sistema ulazi u metabolitičke procese za dobijanje energije, a nerastvorne više masne kiseline putuju u jetru, gde se razgrađuju kao svaka druga masna kiselina uneta hranom. Važno je napomenuti da deo razgradjene masnoce „putuje" kroz organizam u vidu lipoproteina i mora da bude potrošen aerobnom fizickom aktivnošcu; u suprotnom, opet ce se nagomilati na drugim delovima tela.Količina oslobođenih triglicerida je mala, pa ne dolazi po značajnog podizanja nivoa triglicerida u krvi.

Pošto organizmu treba vremena da hidrolizuje otpuštene trigliceride i da izbaci sve produkte raspada masnih ćelija, kao i da preradi i eliminiše oslobođene masne kiseline, razmak između dva tretmana je minimum 5-7 dana. Trajanje tretmana je maksimalno 50 minuta, što je dozvoljena gornja granica izloženosti ultrazvuku ove frekvencije i intenziteta.

Kombinovanje kavitacije s vakumom nudi brojne prednosti. Vakum stvara kožni nabor koji se utisne u aplikator što znatno povećava selektivnost i efikasnost terapije. Ultrazvuk deluje samo u kožnom naboru, a pritisak na tkivo je nadgledan i konstantan. Takođe, kombinacija kavitacije ili vakuumske kavitacije sa limfnom drenažom je jedan od preduslova za efikasan učinak.

Ovom metodom uspešno se tretiraju regije kao što su stomak, zadnjica, bedra, bokovi, unutrašnje strane kolena, nadlaktice i slično.

Usled razvijanja toplote pri ovoj metodi, ali i zbog efekta trenja dolazi do blagog zagrevanja kože na mestu dodira sa sondom aparata, pa je za vreme postupka kavitacije moguće osetiti blago peckanje i toplotu na tretiranom delu tela. Neposredno nakon tretmana moguća je pojava blagog crvenila koje prolazi u roku od 2-72 sata.
Budući da organizmu treba vremena da preradi i eliminiše oslobođene masne ćelije, razmak između dva tretmana treba biti najmanje 5 dana. Najčešće su potrebna tri do pet tretmana, rezultati su vidljivi već nakon prvog za vreme se gubi od 2 - 5cm.

Upravo zbog činjenice da se kavitacijom "razbijene" masne ćelije iz organizma izlučuju putem limfnog sisema, tretman kavitacije je potrebno kombinovati sa tretmanom koji ce pospešiti limfni tok.

Tretmani se rade jednom u sedam do deset dana, sa pratećom obaveznom limfnom drenažom.

Kavitacija odnosno ultrazvučna liposukcija posebno je namenjena:

- preoblikovanju lokalizovane masnoće (stomak, kolena, bokovi, butine, zadnjica, ruku)
- smanjenju naslaga celulita
- reaktivaciji lokalne cirkulacije i ishrane kože
- poboljšanju kvaliteta kože i vezivnog potkožnog tkiva.

ZA KOGA JE KAVITACIJA?

Kavitacija je prava metoda za Vas ako pripadate grupi zdravih žena i muškaraca, svih godina, prosecne telesne težine, koji ne mogu da se oslobode izvesnih upornih naslaga, a uprkos dijetama ili vežbanju, a ne želete da se podvrgnete rizicima, troškovima i oporavku kod hirurške liposukcije.

KOLIKO TRAJU REZULTATI?

Izmereni gubitak se ne vraća, jer se te uništene masne celije ne regenerišu, te tako ne postoji opasnost od tzv. „jo-jo" efekta. Svakim narednim tretmanom telo se sve više i lepše reoblikuje, a takodje i još mesec dana posle poslednjeg tretmana (od 4 do 8 potrebno u proseku). Poželjno je samo da se narednih dana kombinuju: povecan unos tecnosti, racionalna ishrana i fizicka aktivnost. Napomena: potrebna fizicka aktivnost se može delom nadomestiti niskofrekventnim elektro-stimulacijama odgovarajucih mišicnih grupa, što dovodi do ubrzanog sagorevanja oslobodjene masti. Precizno odstranjivanje lokalnih masnih naslaga; rezultati su individualni, ali vidljivi vec nakon prvog tretmana.
by Ante at 11-20-2017, 10:02 AM
Put u Središte Žene

Postoji jedan zagonetni oblik života u svemiru, koji se prepoznaje uglavnom po tome što piški u čučećem položaju i ima celulita za izvoz.

Čitave generacije muškaraca pokušavale su bezuspešno, a to čine i dan danas, da proniknu u tu svetu tajnu, obično tražeći centar sveta u centralnom predelu tih divnih i misterioznih bića. Koliko im u tome mogu pomoći statistike, ankete, istraživanja i slična naučna lupetanja? Uvereni smo - skoro nimalo ne pomažu. Ipak, evo nekoliko zanimljivih pitanja za koja važi da biste radije pregrizli sopstveni jezik nego ih uputili nekoj ženi.

Pa, sad vidite. Ako vas to približi konačnoj velikoj tajni beskonačnog nam univerzuma, blago vama i nama. Ali, upamtite: ovde su neuporedivo najvažniji istraživačka praksa i mukotrpni 'terenski rad'!

■ ŠTA NAJVIŠE GLEDAJU NA MUŠKARCU?

Zavisi, kako na kom. Ta draga bića su u stanju da izmisle nejneverovatnije odgovore, pa se nemojte začuditi ako vam kaže da je na vama prvo zapazila: vene na ruci, čeonu kost, šuplju četvorku gore desno  među zubima kada ste joj se osmehnuli,  pramen kose, nokte na rukama...
A sada loša vest. Žene imaju oko sokolovo koje vas skenira u sekundi, a to znači da im baš ništa ne može promaknuti. Ako ste atletske građe, šanse da ćete ostati umemorisani u njenoj atrhivi - vrlo su velike.

■ A ŠTA ONE GLEDAJU JEDNA NA DRUGOJ? 

Sve potpuno isto kao i u prethodnoj tački, plus cipele. S tom razlikom da ovde akcija odmeravanja od glave do pete ne mora nužno da bude izvedena diskretno.Naprotiv, poželjno je da se akcija što upadljivije ponovi nekoliko puta zaredom, tako da se kod posmatrane osobe izazove osećaj ekstremne nesigurnosti. 

■ DA LI JE ZABAVNO IMATI SISE? 

Da naletite na neku feministkinju, odmah biste čuli: 'kako da ne, isto kao i vama da nosite jaja'! Ima u takvom besnom odgovoru i zrno zdravog razuma: ponekad, naime, stvarno može biti zabavno, ali očigledno ne toliko da bi žene o tome mislile 20 sati dnevno. Ali, ako su im srednje veličine, čvrste, simetrično oblikovane, ako ih zasipate komplimentima i zadivljenim pogledima, ako im kupujete najfinije rublje, velike su šanse da i one postanu opsednute svojim grudima u meri u kojoj ste njima opsednuti i vi.
Sa druge strane, grudi ponekad modu da budu pravi teret. Pogotovo ako su prevelike, pa žena ne može da nosi majice na tanke bretelice i pošteno potrči a da se sve ne zatrese i tako zaustavi saobraćaj u gradu.
Da ne spominjemo oticanje i bolove u vreme PMS-a. Ulje na vatru može doliti i vaš pogled, ako njime poručujete: 'Hmm, zar su silikoni baš tako jako opasni?'

■ IMAJU LI ŽENE STVARNO MANJU BEŠIKU OD MUŠKARACA? -

Nemaju! Žene i muškarci imaju bešike sličnog obima, pa je jedini razlog što žene toliko trče u toalet - da bi proverile svoj izgled. Šalu na stranu, prema statističkim podacima, žene su podložnije infekcijama urinarnog trakta i cistama, što onda prouzrokuje i češće trčanje na WC.


■ O ČEMU ONA MISLI U TOKU ŠEVE?

Evo nekoliko primera: 'Hajde da preskočim ručak i izgubim tri kilograma', 'Uhm zaboravila sam da odmrznem povrće', Kakvo dupe ima onaj novi tip iz komšiluka', 'Ah, da mi je da se dohvatim Džonija Depa'. Zar samo to i baš ništa drugo? O, kako da ne! Ima još mnogo lepih stvari koje joj se vrzmaju po glavi dok se mi papci nemilice znojimo da im udovoljimo. Na primer: 'Kako izgledam', ?da li se oseti pod rukom taj odvratni celulit', 'Kako bi bilo dobro da se još malo priguši to odvratno svetlo'...

Slobodno možete i sami da nastavite razne varijacije na ovu temu. Nema šale, 90 odsto žena za vreme 'parenja' je naprosto opsednuto sopstvenim izgledom. Jedini efikasni recept protiv te bolesti je naizmenično bodrenje i divljenje.

■ ZAŠTO NIKAKO DA IZAĐU IZ KADE KAD SE JEDNOM U NJU SPUSTE? -    E, da slučajno znate šta se sve događa u njenom telu kada uđe u toplu kupku, ne bi vam nikada više palo na pamet da je požurujete da izađe iz kade. Ukratko, postoje bar četiri razloga zašto je treba pustiti da se banja u kadi do mile volje:

■ krv brže putuje prema genitalnim područjima
■ nežna sapunjanja dozivaju u podsvest neke druge radnje
■ nakon kupanja se oseća neverovatno lepom, sigurnom i seksi
■ posle zajedničkog kupanja ju je lakše nagovoriti na oralno zadovoljstvo

Loša vest: istraživanja pokazuju da sa godinama raste i broj sati koje žena provodi u kadi.

■ ZAŠTO IM JE UVEK HLADNO? - 

Uglavnom zato što na sebi nose prozirne i oskudne krpice, sve u nadi da će se svideti muškim svinjama. Ali, ako ponekad i obuku nešto toplo i debelo, a opet im je hladno, onda nauka kaže da imaju veći postotak telesne masti koji sprečava prodiranje spoljne toplote u njihovu unutrašnjost.

Ako tome dodate i famozni fenomen usporene cirkulacije, onda nema druge nego da: date im da popiju litru antifriza, ili bolja varijanta, da im predložite jedno zagrevanje tipa 'telo uz telo'.

■ ZAŠTO ŽIVE DUŽE?  GDE JE TU PRAVDA? 

Zato što imaju jači imunološki sistem i poveći broj trombocita. Osim toga, imaju izdržljivije srce i luče estrogen, koji ubija loš holesterol u krvi, čime se muškarci ne mogu pohvaliti. Što se ponašanja tiče, žene su možda i zaslužile da žive duže, jer se ne kockaju sa svojim životom. Ne skaču toliko na bandži džampingu, ne jurcaju kolima po ulici, ne pucaju iz sačmarice i ne loču.

■ ZAŠTO IH IMA VIŠE? 

Totalno ste izgubljen slučaj i ne razmišljate uopšte - upravo vam je gore lepo objašnjeno kako žene žive duže i da nema pravde - svetom vladaju gola sila i nepravda.

■ ŠTA SU KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA? 

Osim one stare priče o 'prašnicima i tučku', tu su još i enzimi za razgradnju alkohola. Eto šta je - žene ih nemaju dovoljno i zato ne mogu da vam prave društvo u kafani do 7 sati ujutro.
Zauzvrat, majka priroda ih je nagradila viškom čulnih ćelija za razlikovanje ukusa. One i bolje čuju, imaju bolje razvijeno čulo mirisa, ne moraju se bojati da će zbog poveće količine testosterona već u ranoj mladosti početi da gube kosu i imaju slonovsko pamćenje.
Zato vam prijateljski savetujemo da ovog časa bacite pogled na kalendar. Čisto da proverite kad vam je godišnjica veze ili braka - da ne bi kasnije bilo: 'Kako to da se ta draga bića iznenada pretvaraju u krvoločne vampire?'


HEMIJSKI ELEMENT ŽENA


ELEMENT: Žena

SIMBOL: Že

PRONAŠAO: Adam

ATOMSKA TEŽINA: Optimalna oko 54 kg, ali varira od 40 do 200 kilograma, ali u estremnim slučajevima i više.

UČESTALOST ELEMENTA: Veće količine se mogu naći u urbanim sredinama.

FIZIČKE OSOBINE: 
 
■ Površina obično presvučena premazom u boji
 ■ Proključa odjednom, zaledi se bez razloga
 ■ Topi se ako se primeni odgovarajući postupak
 ■ Neukusna je ako se pogrešno proba
 ■ Element se retko nalazi u devičanski čistom stanju

HEMIJSKE OSOBINE: 

 ■ Lako se jedini sa zlatom, srebrom i dragim kamenjem
 ■ Apsorbuje velike količine skupih materijala
 ■ Može da ekspodira iznenada, bez prethodnog upozorenja i bez razloga
 ■ Ne rastvara se u vodi, ali joj se aktivnost znatno uvećava ako se natopi alkoholom
 ■ Najefikasniji poznati element za smanjenje količine novca koji čovek ima u banci

NAJČEŠĆA UPOTREBA: 

 ■ Pre svega kao ukras, naročito u sportskim kolima
 ■ Odličan medikament za relaksaciju
 ■ Vrlo efikasno sredstvo za čišćenje i može se koristiti i za takozvano pražnjenje

IZVRŠENI PREGLEDI: 

 ■ Pocrveni kada se zatekne bez ambalaže
 ■ Pozeleni kada se stavi pored boljeg uzorka
 ■ Proključa - na bilo kojoj temperaturi i bez obzira na pritisak - kada ste vi sa istim elementom u okolini

OPASNOSTI: 

 ■ Veoma opasan element, osim u rukama stručnjaka
 ■ Ilegalno je imati više od jednog primerka, mada  se može posedovati i više pod uslovom da se drže na različitim lokacijama, sve dok elementi ne dođu u direktan kontakt jedan sa drugim.
by Josipa at 11-20-2017, 09:37 AM
Ljubav je ono najlepše i najvrednije osećanje koje što ga više dajemo, više ga i dobijamo. Ljubav je stvorila, svet, ona ga pokreće i ona ga održava u životu.   Kad nestane ljubavi nestaće i sveta. Pročitajte najlepše i najmudrije izreke koje su izrečene o ljubavi! Pročitajte i širite ljubav...

Duša se ne pobeđuje oružjem, nego ljubavlju i blagorodnošću. - Baruch De Spinoza

Kad ljubav hoće govoriti, razum mora ćutati. - Baruch De Spinoza

Čovek nerado postaje prijatelj neke žene, ako joj već može biti ljubavnik. - Balzak

Ljubav je jedna strast koja ne priznaje ni prošlost ni budućnost. - Balzak

Ljubav je kao rat: započinješ kada želiš, a napuštaš kada iznemogneš! - Balzak

Ljubav je poezija osećaja. - Balzak

Voljeti nekog, znači pristati da ostariš sa njim! - Albert Kami

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST. - Čarli Čaplin

MUDROSTI O DOBROTI

Dobrota je mudrost, a možda i najviša mudrost. Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svet što ga iza sebe ostavljate postane dobar. Pročitajte najlepše i najmudrije izreke koje su izrečene o dobroti i dobrim delima! Razmislite šta je dobro, a šta nije i koje su to one prave vrednosti oko vas, kod čoveka i u životu.

Ko ima obraza, ima i dušu.

Bolje je činiti malo a dobro, nego puno a loše.

Dobri ljudi su sreća na ovom svetu.

Prava darežljivost ne očekuje ništa zauzvrat. Kakvom nagradom uzvraća svet oblacima kiše?

Niste živeli sve dok ne učinite nešto za nekoga ko vam se nikada neće odužiti.

Jedna nemoralna slika koju upustimo u vlastitu memoriju ima potencijal da spali uzvišene misli kao što vatra pali suvo lišće.

Kad se braća slože i olovo plivat može!

Dobro se može vidjeti samo srcem! Najbitnije je uvijek sakriveno oku!Dobar čovjek se zastidi čak i pred psom.

Ni vatra ni vetar, ni rođenje ni smrt, ne mogu izbrisati naša dobra dela.

Ko čini dobro od njega se još više dobra očekuje.

Loše je biti dobar, dobro je biti loš, jer da je dobro biti dobar, nitko ne bi bio loš.

Krepost smatram najvećom srećom. I ne može se zamisliti sretnijeg čovjeka od onoga koji zna da njegovi bližnji mogu od njega primati samo plemenitu dobrotu u osjećajima, željama i delima. 

Da bi kaznio one koji ti čine zlo, postidi ih dobrim delom zauzvrat.

Dobrotom se i zveri krote.

Dobronamernost je jedna od osobina svojstvenih samo čoveku.

Dobri ljudi svetle izdaleka, poput vrhunaca Himalaje.

Najbolje u čovekovom životu su njegova mala, bezimena, nezapamćena dela dobrote i ljubavi.

Čovjek nije ništa drugo već serija njegovih dela dobrote.

Bolje je biti dobar nego zao. Ali onaj, ko ostvari dobrotu, plaća visoku cenu.

Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao. 

Da bi nešto dobio moraš nešto i da daš.

Lako je odbiti neponuđeno.Milost nije u tovaru.

Darežljiv čovek u očima lopova je uvek budala.

Daj, ali se ne hvali da si dao. U siromaštvu je seme plemenitih osećaja čoveka jer siromaštvo je dobrota.

Ako ne možete vratiti uslugu, prosledite je.

Svako srce, koje je u stanju osjetiti veliku bol, u stanju je i činiti dobro.

Znam da sve što je dobro na svijetu stoji iz trenutka u trenutak na oštrici opasnosti i treba se za nj boriti.

Najbolji dio života dobra čoveka su ona bezimena, nezapamćena dela dobrote i ljubavi.

Dobro po naredbi nije dobro.

Poklonjenom konju se ne broje zubi.

Dobrota vredi više od snage.

Dobrota se nalazi u srcima ljudi.Od dobra se bolje ne traži.

Ponekad je gore ostati dobar nego postati loš. 

Dobri i hrabri uvijek postižu svoj cilj u životu zato što se za njega bore istrajno i časno.

Za one koji misle i čine dobro, nema nesreće.

Dobra je mnogo, ali je malo onih koji ga čine.

Nemoj misliti da si dobar, ako si najbolji među najlošijima.

Glavna je karakteristika nesebične dobrote da je neprepoznatljiva, nevidljiva, nenaslutiva - jer dobročinstvo koje glasno izgovara svoje ime nije nikad nesebično.

Glava je najmudrija kad je hladna, a srce najjače kad otkucajima odgovara na plemenite zamisli.

Ako poštivanje zbog dobrohotnosti, ako divljenje zbog nadarenosti, ako cijenjenost zbog domoljublja, ako omiljenost zbog dobročinstva mogu zadovoljiti čovjekov um, morate imati ugodnu utjehu jer znate da niste živjeli uzalud.

Tu smo na zemlji da bismo drugima činili dobro; zašto su tu drugi, pojma nemam.

Čovek previše dobar za svet često nije dobar za svoju porodicu.

Dobri ljudi su sreća na ovome svetu.

Dobrotu morate naći u sebi.Ko je dobar, nije siromašan.

Ko ne zna čuvati tuđe dostojanstvo, ne zna ni svoje.

Čoveka najlakše uništiš oduzmeš li mu dostojanstvo.

Najbolji čovek je onaj koji dugo živi i stalno dobra dela radi.

Nipošto ne potcjenjuj ništa od dobrih dela, pa i da se sretneš radosna lica sa svojim bratom i prijateljem.

Ruka koja daje uvek je iznad one koja uzima.

Bolji je dobar glas nego zlatan pas.

Dragom često opraštaj, sebi nikad.

U zlu se čovek gleda kakav je.

Ko ne čini ništa, zlo čini.Za zlato rđa ne prijanja.

Čovek neće postići stepen dobrih ljudi sve dok ne prođe šest prepreka: prva, da se zatvore vrata uživanja, a otvore vrata teškoća; druga, da se zatvore vrata uznositosti, a otvore vrata poniznosti; treća, da se zatvore vrata opuštenosti, a otvore vrata truda; četvrta, da se zatvore vrata sna, a otvore vrata nesanice; peta, da se zatvore vrata bogatstva i neovisnosti, a otvore vrata siromaštva i potrebnosti; i šesta, da se zatvore vrata nadanja, a otvore vrata spremanja za smrt.

Plemenit čovek žuri učiniti dobro što pre, a pokvarenjak odugovlači sa činjenjem dobra i od njega beži.

Kad uživamo slatki plod, valja se sa zahvalnošću setiti i onoga ko je zasadio voćku.

Kad naiđeš na nešto dobro, podeli to sa drugima. Na taj način se dobro širi do najudaljenijih kutaka sveta.

Žrtva malobrojnih spašava mnoge.

Jedini način da imaš prijatelja jest, biti prijatelj.

Dobra dela ne štete.
by Josipa at 11-20-2017, 09:15 AM
Često se dogodi da se osoba zaljubi u nekoga s kim nije moguće realizovati vezu. Čak i kada su emocije uzajamne, intenzivne, postoji neki razlog zbog čega dvoje ne mogu da budu zajedno.

Tada dolazi do emocionalnih kriza, depresivnosti, agresivnosti čak i do osvete, u svakom slučaju život se, čak iako je prividno sve kao i ranije, iz korena menja, jer je osoba opsednuta ljubavlju i željom da bude sa onim koga voli. Uglavnom postoje dva dominantna osećanja: ili što bre pobeći iz tog pakla ili ostati u njemu i trpeti 'slatke muke' neizvesnosti, jer osećanja kojima je osoba ispunjena, često izgledaju vredna svega što se zbog njih istrpi.
 
Bilo kakav savet davati zaljubljenoj osobi je kao obraćanje autističnom detetu jer zaljubljenost i jeste neka vrsta autizma, emocionalna inteligncija zataji a strasti preovladavaju. 

To je stanje blaženog pijanstva, sa mogućnošću bolnog otrežnjenja, iz koga niko ne želi da izađe, naprotiv, ima želju da pije sve više i više pa šta bude.    Koje su to situacije koje dovode do 'nemogućih ljubavi'?

OBOJE SU U BRAKU

Ako pri tom poštuju bračnog partnera, pakao je još veći jer postoji osećanje griže savesti da 'on- ona' to nisu zaslužili. Takođe se može imati osećaj krivice jer je brak od strane okoline okarakterisan kao dobar. Pri tom ako ona druga strana zaista ima mnogo kvaliteta ili se pretpostavlja da je verna, osećaj griže savesti može biti  još veći. Kako je zaljubljenost stvar hormona, razmene energija, duše se prepoznaju ili se kompatibilne energije sretnu, aure se dodirnu pa je s toga svaka zaljubljenost u stvari strast, jer dodir igra veliku ulogu. U braku verovatno postoji odbojnost na dodir partnera a to je prvi signal da bračnog partnera ipak negde u sebi 'odbacujemo'. Treba li analizirati razloge tog odbacivanja ili se upustiti u avanturu? Prva mogućnost donosi teške patnje suočavanja sa istinom podvrgavanjem psihoanalizi uz mogućnost očuvanja braka a druga zanos, strast i neizvenost.

JEDNO OD NJIH JE U BRAKU

Oboje pate ali partner koji je slobodan ima više vremena da se bavi svojim emocijama i samo prividno ima veći izbor, u stvari zarobljen je u situaciji u kojoj misli da je uvek u drugom planu, da 'nema nikoga' da je na 'standby' dok onaj drugi posvećuje vreme porodici, bar na momente zaboravi na ovog prvog dok je u porodičnom okruženju i 'samac' u vezi u svojoj agoniji zamišlja sve one srećne momente u kojoj ona druga strana 'uopšte ne misli na njega'. Ta druga strana sve vreme u stvari glumi brak, radi ono što se od nje očekuje i fizički je prisutna a živi za ukradne momente sreće, krišom šalje sms, telfonira, zakazuje sastanke i ljubav koju oseća prema tajnom partneru je energetski puni da može da funkcioniše. Sve vreme zamišlja kako je samo pitanje vremena kada će slobodan partner naći nekog boljeg ko će mu se potpuno posvetiti.


FIZIČKA RAZDVOJENOST

Ona može biti usled života u dva grada u dve države ali najgora je kada je jedno od njih dvoje medijski poznato, pri tom u braku, pa bi obelodanjivanje tajne veze narušilo imidž u javnosti. Ako je u pitanju fizička razdvojenost zbog života u drugom gradu ili državi, bez obzira da li su oboje u braku ili samo jedno od njih dvoje, ta veza može najduže da traje jer imaju pred sobom 'opravdanje' što je ni na koji način ne rešavaju a uživaju u zajedničkim, često vrlo retkim momentima. Mnogo čari ima i u vezi između medijski poznate osobe i one druge koja mora da pristane da se 'skriva' i koja ne samo da je uglavnom 'druga' nego se podrazumeva da uvek mora da ima razumevanja za nedostatak partnerovog vremena i pažnje. Ako pri tom partnera ima prilike da često vidi na tv, u novinama, osećaj da nije deo njegovog života je još veća. Još je gore ako je osoba koja pristaje na takav odnos u njega ušla čista srca, bez ikakvog koristoljublja slobodna i pristaje na retke izlive nežnosti, pažnje i ljubavi.

U svakoj od ovih varijanti 'nemogućih ' ljubavi jedna strana u vezi više pati .Oni koji su u braku, ako imaju slobodnog partnera kao tajnu ljubav misle da im je sloboda prednost a slobodan partner misli da je ovome ko je u braku, ta institucija simbol sigurnosti i prijatnog okruženja. Priče o tome kako se u braku ne slaže sa partnerom često vremenom počinju da deluju nestvarno ako se ne povede razvod braka. Osećaj griže savesti da se brak raskida zbog neke druge osobe, naročito ako su tu i deca je prejak, slobodna osoba može takođe imati osećaj griže savesti da je uzrok raspada porodice ali često kod slobodnih žena postoji i osećaj pobede da se zbog nje 'on' razveo. To je naravno mač sa dve oštrice, jer budućnost takve veze podrazumeva i mnoge teške izazove. 

Kako se postaviti prema onoj drugoj strani u tajnoj, nemogućoj vezi ? Možda je tu ključ rešenja problema. Jer emocija se niko ne odriče. Strastvena veza, flert ili avantura se vremenom potroše a prava ljubav traje. Najvažnije je pružiti partneru osećaj da nije zapostavljen. Od karaktera, duhovnog i emotivnog sklopa ličnosti zavisi kako će to da pokazuje.Ne treba razmišljati o tome kome je lakše a kome teže. Ako i postoji pravilo, teže je slobodnima ako su strastveno zaljubljeni jer u njihov život teško da i pored slobode koju imaju može ostati prostora za nekog drugog. Njihova sloboda tada postaje usamljnost sa svom patnjom koju donosi čekanje na retke zajedničke momente. 

Postoje načini da se izađe iz takve veze ali intenzitet i iskrenost obostranih emocija odlučiće o ishodu. Jedan od načina je totalni prekid svih kontakata, veza preko mobilnog, fiksnog, fizičkih susreta ili odlazak u drugi grad ili državu. Prave ljubavi rastanak čini jačim a one koje to nisu vremenom blede. Najveća opasnost i tempirana bomba su neproživljene veze do kraja. Početak veze, strast, poneki susret i razdvajanje iz bilo kog razloga.

KAKO SE U NEMOGUĆOJ VEZI PONAŠA ONA, A KAKO ON

Bez obzira da li su oba partnera u braku ili je neko od njih slobodan ili medijski poznat, o budućnosti se ne razmišlja, nekako spontano i jedno i drugo očekuju da će se već nekako naći neko rešenje i da zbog njihove veze niko neće biti povređen, niti da će iz bilo kog razloga jedno drugom naneti bol. Ali ono što je u stvari jedino sigurno, osim konstantne potrebe da se bude sa voljenom osobom je duševna bol, mešavina nemoći, strasti i čežnje.Ona je neohodan začin ovom paprenom jelu koje život tako često servira i ko ga ne proba ni ne zna da je možda ceo život bio na bolničkoj dijeti.

ON čak može mnogo više da pati jer ONA, biološki ima jači nagon za opstankom i pronaći će neki lek da ublaži bol, osim ako ON nije po svom statusu, društvenom, materijalnom, porodičnom mnogo superiorniji, što njoj stvara dodatni osećaj nemoći.

ON je, ma koliko godina da ima i ma koliko da je uspešan tada zaljubljen dečak koji očekuje da ona nađe rešenje za njihovu situaciju, ona je njegov oslonac, ideal žene, bez nje se oseća praznim kao brod koji pluta bez cilja, a ONA je naprotiv, uglavnom mnogo zrelija u svojoj ljubavi, spremnija da izdrži sva iskušenja, da mnogo toga žrtvuje i da iz korena promeni svoj život.

Nemoguće ljubavi su često nastavak nečeg nedorečenog, simpatije iz mladosti, prisnosti koja se rađa preko čestih poslovnih kontakata, i što su mogućosti za viđanje ređe to je intenzitet emocija kao po pravilu veći. To nije flert Kazanove ili iskusne zavodnice, prepoznaju se po fizičkoj boli koju partneri osećaju kada su razdvojeni.

Velike prave, 'nemoguće' ljubavi ne prolaze same od sebe, i ako partneri reše da prekinu viđanje, i ona i on dugo nakog toga ma kakve živote vodili, ma koliko izbegavali kontakt, tonu u san i bude se misleći jedno o drugom. Iako oboje često mogu misliti da je prokletstvo to što im se desilo, ipak su takve emocije dar Božiji koji nema svako priliku da oseti i treba ceniti svaki zajednički momenat ma kako bio redak i ne opterećivati se kajanjem ili osećajem krivice.

Tajnu vezu, kada se ljubav ipak dogodi treba proživeti do kraja, i pustiti da ima svoj tok, omogućiti emocijama da se iskažu jer nedovršena priča je kao sedenje na vrhu vulkana, nikada na znate kada će da proradi i šta će tada sa vama biti, da li ćete se spasti ili ipak jednog dana biti sprženi.
by Lucia at 11-19-2017, 04:09 PM
Leptirići u trbuhu su se već odavno izgubili? Nemojte očajavati, vašoj vezi je možda potreban dodatni poticaj da ponovno probudite stari žar.  

Kako to učiniti? Evo odgovora... Stavite ovo na dnevni red Stručnjakinja za veze dr. Karin Anderson Abrell tvrdi da s partnerom razvijate komunikaciju an nekoj novoj razini. Recite jedno drugom što volite u vašoj vezi i što vas oduševljava, prisjetite se divnih uspomena koje će vam vratiti osmijeh na lice. Iznesite i ono što je palo "na nižu razinu" i na čemu biste trebali dodatno poraditi i unaprijediti. 

Ostavite tehnologiju preko vikenda Iako smo gotovo svi u situaciji da svoje pametne telefone, tablete, laptope i sl ne ispuštamo iz ruku, dobra je ideja upravo to napraviti tijekom vikenda. Ako vam je poznata situacija u kojoj vi i partner duže vremena gledate u ekran svog telefona, pokušajte promijeniti rutinu. Ostavite svoje smartphone telefone preko vikenda postrani i posvetite se jedno drugome.

Dobar je ideja i otići na neki zajednički izlet u prirodu ili druženje s prijateljima.  Šaljite seksi poruke jedno drugome Iako je ovakvo ponašanje očekivanije kod partnera koji su friško u vezi, preporuka je i nakon nekog vremena vratiti se "prvim koracima". Početak veze kod svakog je para najslađe razdoblje  jer se tada oba partnera trude i ne boje se iskazati osjećaje niti privrženost. Osjećaj zaljubljenosti ne mora prestati nakon određenog vremena, a na vama je da ga ponovno dozovete. 

"Hvala ti" Izraziti zahvalnost nekome nije samo stvar dobrih manira i uglađenosti. Nemojte se suzdržavati reći "hvala" svom partneru čak i onda kada napravi nešto što se "podrazumijeva". Izraz zahvalnosti i pokazatelj da zaista cijenite to nešto što je vaš partner napravio znači mnogo više nego što mislite.
by Edita at 11-19-2017, 03:33 PM
Dobrodosli na temu Bela magija

Postoji više vrsta magije. Svaka od njih deluje na sličnim principima. Bela magija se koristi kako bi se drugoj osobi pomoglo pri skidanju crne magije, a takodje najpoznatijabela magija je ljubavna magija i koristi se za vracanje voljene osobe, privlacenje ljubavi, emotivno vezivanje i slicno. 

Tema bela magija je otvorena za sve one koji su imali iskustva da podele svoju pricu.

Koriscenje bele magije u svrhu ljubavne magije, zahteva višegodišnje iskustvo i odlično poznavanje magije.

Ljubavna Magija je umetnost vladanja određenim vidom energije koju ima svako živo biće. Svi mi nosimo istu količinu energije, samo je pitanje na koji način je koristimo. Dok Crna magija menja sudbinu čoveka, Bela magija to ne čini i to je osnovna razlika između ova dva oblika magije. 

Zato je Ljubavna magija najpoznatiji oblik Bele magije.
by Edita at 11-19-2017, 02:58 PM
Astrologija i ljubav

Ponekad imamo osećaj kao da život radi protiv nas. Kada smo, na primer, na korak od ostvarenja nekog cilja, a onda u jednom trenutku sve počne da se obrušava i propada.
U takvim trenucima se pitamo da li je naša želja uopšte ostvariva i da li nam je sudbina naklonjena. Kada se mnogo loših stvari sruči na našu ljubav, kada nema podrške, kada sve krene onako kako nismo želeli, počinjemo da se pitamo šta se, zapravo, dešava i zbog čega su sve okolnosti protiv nas. Nigde nema podrške, zaštite i normalnog toka događaja.

Kada se najlepše želje pretvore u mračne probleme, duša kao da umire, jer nije ispunila sebe. Takve traume su vrlo ozbiljne, pa je teško živeti sa njima čak i kada problemi prođu. To ostavlja trajne posledice. Ponekad su potrebne godine da se potisne trauma, a ponekada se ona prenese i na sledeći život.

Najviše patimo kroz ljubavne odnose

Izgleda da ljubavni odnosi najkompleksnije oslikavaju tragove karmičkih dugova. Kada partner napusti vezu ili brak, pitamo se zasto je sve prestalo i koji je najbolji nacin za vracanje bivse ljubavi.

Planete oslikavaju našu sudbinu

Na osnovu planetarnih kombinacija odmah prepoznajemo karmičke dugove u ljubavi. Da, dobro ste procitali: Dugovi. A planeta Venera će dodatno da nam kaže kakav tip duga je u pitanju. Može da bude lakši, srednji i teži dug. 

Dakle, natalni horoskop je kao mapa po kojoj se krećemo kroz život. Planete su iskušenja kroz koja prolazimo. Kada se uporede dva horoskopa, dve osobe, tačno se vide problemi, uzroci, zadovoljstva i posledice i sve ono što prati dve duše ne samo u ovom, već i u prethodnim životima. Obično su ih aktivnosti iz ranijih života ponovo spojile i napravile situaciju u kojoj se dve duše ponovo sreću da prožive svoju sudbinu.

Ali sta se dogodi ako nase planete i nasi dugovi iz prethodnih vremena donesu karmu i nasa ljubav za koju smo do juce verovali da se nikada nece zavrsiti - iznenada prestaje i partner nas napusta.

Sledi pitanje, da li je moguce popraviti, oduziti dug, izbeci losu karmu i vratiti voljenu osobu? Naravno da jeste. Uz pomoc dobrog Astrologa koji ce precizno otvoriti nase datume rodjenja i na osnovu toga kreirati amulete/amajlije, koje ce nas u bukvalnom smislu zastiti od svega sto nas vreba na zivotnom putu. A ako je steta vec ucinjena i losa karma sustigla nasu ljubav, ne ocajavajte, i to se itekako moze ispraviti.
by Zagreb.Life at 11-19-2017, 12:30 PM
U Vlaskoj magiji postoji veoma veliki broj ljubavnih magija

One obično slede uspostavljeni obrazac poistovećivanja prizivača sa natprirodnom silom. 

Tako osoba koja izvodi vlasku ljubavnu magiju, priziva duh da joj pruži usluge i ispunjenje zelja onoga kome se radi ljubavni ritual. Neke bajalice uključuju i iskopavanje biljke pogodnim čarobnim rečima.

Vlaska magija je od davnina poznata i najucinkovitija je kada se upotrebljava u svrhu ljubavne magije
by Dalmatinka at 11-19-2017, 08:33 AM
Crna mgija je nauka o razumijevanju najdubljih zakona prirode i duha. Strah prema crnoj magiji je strah od nepoznatog, koji je prirodno urođen svakom čovjeku, ali i nametnut autoritetima, običajima i tradicijom klasičnog životnog stila.

Crna magija se graniči sa religijom, filozofijom i mistikom, usko je povezana sa astrologijom, Kabbalom, biblijom, mitologijom, opčenitio, svim naukama.

Crna magija je upravo metoda istraživanja duha, put u nevidljive dimenzije, upotrebom simbola, mantričkih formula, pokreta, koji čine u svojoj ukupnosti, crnomagijski magijski ritual.


Vježbama crne magije se dostiže, razumijevanje mentalne i emocionalne energije, razvoj i kontrola duhovnih moči, transformacija energije i uspješna realizacija, bilo na "nebeskom" ili "zemaljskom planu". Ritualima crne magije, može se, primjerice, patnja transformirati u kreativnu, npr. intelektualnu energiju, ili seksualna energija sublimirati i transformirati u neki drugi vid energija. Crna magija je srodna Indijskoj Tantri i Kundalini Yogi. Sa druge strane, strpljivim vježbanjem crne magije, mogu se dostići crnomagijske moči, koje se ipak previše mistificiraju. Drugim riječima, crna magija je praktična tj. iskustvena metoda spoznaje nevidljivog, tj. instrument spoznaje filozofije.

Crna magija

Prvo, crna magija, kako je poznata javnosti, važno! izlazi iz narodnog vjerovanja, da se "nekim" mističnim ritualom, koji sadrži u sebi; čarobne riječi (mantra ili molitva), materijal (predmeti vezani uz osobu), pokreti tijela, vrijeme izvršenja, mjesto, talisman ili napitak, može prizvati neka "nebeska" sila, i putem nje, izazvati djelovanje na osobe ili dogadjaje, bilo pozitivno ili negativno. Pod pojmom mistični ritual, podrazumijeva se ritual crne magije, ali naglašavam!, sama riječ "mistični" (također i riječ magija), već u sebi sadrži močne evokativne elemente crne magije u očekivanju osobe koja želi izvršiti ritual.

Važna razlika između okultnih nauka i narodne crne magije je u sljedećem; takvi crnomagijski sistemi i recepti, uglavnom potječu iz srednjeg vijeka, tada pojam podsvijesti i višeg ja nije postojao. Slično vrijedi i za Abramelinovu magiju. To znači, da je u takvoj magiji evokacija direktna, naizgled! na bazi jake vjere u kult ili vrača, te obratno. Crna magija teče direktno, naizgled, ali u stvari indirektno putem podsvijesti. To je ključna i najvažnija razlika, zato je upravo crna magija vrlo opasna, pošto djeluje direktno. Takva crna magija može djelovati vrlo moćno na ljude kojima je podsvijest zatvorena, i koji imaju moćan ego. U tom slučaju, crna magija se ne izrazi u podsvijesti, zaštitni su "anđeli blokirani", i posljedice mogu biti katastrofalne. Tu razliku treba razumjeti i spoznati, pošto su svi stari sistemi nadjeni bez znanja podsvijesti i psihoanalize, koja tada nije postojala. Famozni Dr. S. Frojd je revolucionar čarobnjaštva, Adept crne magije, iako svi danas koriste njegove riječi da bi negirali okultno, to je zakon Briaha, suprotnosti koje se sjedinjuju u razumijevanje nemogućeg! To je također bitna razlika okultnih nauka starog i novog Aeona.

Postoje opći znakovi djelovanja crne magije. Crna magija obično djeluje 4 godine, u prvom velikom ciklusu, nakon toga prelazi u drugi ciklus, nove 4 g., treći, itd., ukoliko se prije ne slomi. Napadač, tj. naručitelj crne magije stalno osvještava neg. talisman, tj. povezuje astralne i fizičke svjetove, putem svoje mržnje, ili očekivanja, i time na astralnom planu, demonsko biče nesmetano djeluje, naime, "više" ili "niže" da bi putovalo i djelovalo zemljom, mora imati otvorene putove u svjesnom razmišljanju ljudi o njima i njihovom djelovanju, tj. očekivanju. To je ključan zakon kako se nevidljive sile spuštaju na zemlju, bez obzira dali se radi o crnoj magiji ili evokaciji u cilju služenja čovječanstvu. Zakoni su univerzalni, važe za svih jednako

Većina ljudi, koji se nađu pod utjecajem crne magije, su u početku zatvoreni prema astralnom svijetu, ne vjeruju u crnu magiju, često su tvrdi realisti. Pošto im je astralno srce zatvoreno, tada crna magija djeluje na suptilan, prigušen način, barem kod većine. Početne depresije, koje izlaze "negdje iz dubine", gubitak životne energije i elana, velika pospanost, teški i traumatični snovi, jutarnja premorenost nakon deset sati spavanja, početak su djelovanja crne magije

Ti simptomi djeluju postepeno, i izdižu se iz podsvijesti prema samosvijesti, tj. iz astralnog svijeta u materijalni. U drugom slučaju, mogu djelovati preko ega žrtve, to je najteži slučaj, ukoliko je podsvijest čvrsto zatvorena!

Crna magija je gora od virusa, i ponaša se vrlo čudno, što ovisi o znanju, vještini i moćima demona, naime, ima tisuće različitih demona. Tada se obično poremete odnosi u partnerstvu, npr. osoba pod crnom magijom se promjeni i postaje negativna, agresivna, depresivna, zatvara se u sebe i sl. Na financijskom planu, dolazi do gubitka novaca, javljaju se problemi na poslu i međuljudskim odnosima, sa druge strane, sve je popraćeno gubitkom volje za životom, koja može dovesti do povremenih suicidnih misli. Noćne more, nesanice, kronična iscrpljenost, težina u nogama i ramenima, vrtoglavice, promjene tjelesne temperature, nagli rast i pad pritiska, znakovi su da je crna magija probila zid svijesti, i djeluje na fizičkom planu. Sve se to odvija nekim "programiranim tokom", na kraju žrtva razumje, da se zaista nešto čudno događa, i počne vjerovati da je pod utjecajem crne magije, ali nije pravilo, neki ljudi tvrdo negiraju postojanje crne magije (to je prastari trik demona i priča o tvrdom ljudskom egu).


Opaska! Crna magija djeluje najjače u seoskim sredinama i manjim mjestima, naročito ukoliko je kuća starija. U manjim mjestima i selima, sa gledanja kolektivne svijesti, zid svijesti i podsvijesti je deblji, dok je ego tvrd i moćan. U stanovima djelovanje može biti slabije, suptilnije i prigušeno. U gradskim sredinama, radi prisutnosti velikog broja energija, Crna magija djeluje drukčije. Ukoliko osoba, koja je žrtva crne magije, živi u gradu, ali je emocionalno vezana uz rodno mjesto, tada crna magija djeluje moćno, ukoliko nije vezan, tada crna magija teško može doputovati do žrtve, naročito ukoliko živi u drugoj državi.

Kada žrtva postane svjesna da se nalazi pod djelovanjem crne magije, nagonski, želi se riješiti zla, i vratiti u normalni tok života. No, tu nastaju pravi problemi. Postoji nekoliko tipičnih situacija, koje su uvjetovane tipologijom ljudskih duša i elementom sreće, ali koje izlaze iz karme.
by Zagreb.Life at 11-18-2017, 03:59 PM
Nema covjeka koji vam neće reći da su danas amuleti i talismani izvan mode, da ih nitko više ne vjeruje ili ih više ne koristi. Ipak, nije tako! Sjetite se samo koliko ste vrata vidjeli u šarkama potkovice koju vlasnici stavljaju na sreću.
Gotovo nema automobila na čijem retrovizoru nije zalijepljen privjesak u obliku amuleta, kako bi se zaštitio, za koje će vlasnik reći da je ukras.

Ili, što je zapravo buket cvijeća i burma da mladoženja dariva svojoj mladenki na svadbi? Činjenica je da čak i danas, gotovo isto kao i prije tisuće godina, vjeruje se u amulete i talismane kao donosioce sreće ili zaštitnike raznih nevolja.
Predstavit ćemo vam najčešće korištene amulete i talismane kroz stoljeća, za koje su od tada vjerovali da donose sreću ili zaštitu od čarolija i nesreća.

-ABRAKADABRA je riječ da su drevni narodi tiskani na komadiću pergamenta i vezali ga oko vrata. Vjerovalo se da će stoga biti zaštićeni od užasnih pogleda i zlih duhova. Riječ je upisana na sljedeći način:

ABRAKADABRA
BRAKADABR
RAKADAB
AKADA
KAD
A

Riječ se može čitati i od gore i dolje.


- BAMBUS I ZMIJA su vrlo stari talisman koji se sastoji od prstena podijeljenog na trokute. Krug je vječnost, jer krug nikad ne završava; svaki trokut ima tri stranice i predstavlja triplet; bambus s sedam čvorova predstavlja sedam stupnjeva učenja koje su svi učenjaci morali posjedovati; Zmija je uvijek bila mudrost. Ovaj talisman obično nose ljudi koji žele slaviti na području znanosti.

- BIK ili samo njegova glava nosili su se kao simbol snage, muškosti i odlučnosti.

- BUBAMARA se prihvaća kao amulet iz dva razloga: jedno je da njezino slijetanje na osobu označava dolazak gostiju, a drugo da će predvidjeti financijski uspjeh, pod uvjetom da je niste ubili ili je otjerali. Danas se bubamara obično nosi u obliku privjesaka na lancu.

- DABAR ili njegov zub je talisman koji svaki kockar ima s njim. Smatra se amuletom jer stalno raste, povećava se i time povećava svoju dobit na kocki.

- DELFIN se tretira kao mitološko biće i pripisuje Apollou, a prihvaćen je kao amulet ljudi koji su skloni glazbi, umjetnosti i književnosti.


- DETELINA je jedan od najpoznatijih amuletova, pogotovo ako je četvorolisna. Jedan list donosi slavu, drugo bogatstvo, treću lojalnost i četvrto zdravlje. Ovaj amulet prvi put su koristili stari druidi, a danas je vrlo popularan kao privjesak na lancu.

- ŽIR se ukorijenio od normanskog osvajanja Britanije. U to je vrijeme je bilo običaj da svatko nosi suhi zir, jer bi produžio mladost (moć ljubavi). Također, vjeruje se da zir sluzi i kao ljubavna magija. 

- ZVONO se koristi kao amulet jer se vjeruje da njegov zvuk izbija zle duhove (i danas, prije oluje zvonom pokušavaju razbiti oblake). Zbog toga se zvono stavlja na domaće životinje oko vrata, a ljudi ih još uvijek nose kao privjeske. 

-  ZMIJA se smatra simbolom mudrosti od davnih vremena,
osobito medicinski. Oko štapa boga medicine je omotana zmija. Amuleti i nakit u obliku zmije nose se su tisućama godina, pogotovo ako se želimo zaštititi od boli.

- KLJUC u staroj Grčkoj simbolizirao je život. Danas, obično se koriste tri ključa kao talisman; jedan za ljubav, drugi za bogatstvo, treći za zdravlje. Pretpostavka je da ključevi otvaraju vrata iza kojih su skrivene sve vrijednosti. 

- LIRA je instrument pripisivan bogu Apolonu i nosi se kao amajlija sa željom da i vlasnik iste amajlije bude obdaren vrlinama koje su krasile Apolona.

- NOVČIĆ je talisman za očuvanje i stjecanje bogatstva. 

- OGRLICA je amulet koji se od davnih vremena smatrao zaštitnikom raznih bolesti. Zaštita djece. Najvrednije je koraljna ogrlica.

- OKO predstavlja Sunce i simbolizira nadmoćnu inteligenciju. U početku je bio oblikovan kao krug s točkom u sredini i smatra se da štiti od neprijatelja, bolesti i svih vrsta nezgoda. Talisman koji ima simbole Sunca i Mjeseca, odnosno lijevo i desno oko, mora biti načinjen u vrijeme mladog Mjeseca u znaku Lava ili Raka - jer, to su znaci Sunca i Mjeseca. Osim toga, Sunce je tada blizu ljetnjeg dugog dana, što znači da u to doba ima najveću snagu. Prema nekim uvjerenjima, postoji sličan talisman zvan "zlonamjerno oko" koji stalno vreba na nas da nas dovede u nesreću. Kako bi se spriječila nesreća, mnogi ljudi nose ovaj amulet, uzimajući u obzir činjenicu da će jedno "skriveno oko" uništiti moć drugoga.

- PČELE su odvajkada korištene kao motiv u nakitu jer se smatra da će vlasniku dati marljivost, ustrajnost i trgovačku vještinu.

- POSTELJICA štiti od svih vrsta nedaća i smatra se da dijete rođeno s posteljicom na glavi ili preko lica mora biti iznimno sretno. Smatra se zaštitom protiv svih vrsta nesreća na moru ili vodi.

- POTKOVICA je vjerojatno najrasprostranjeniji talisman i da bi djelovao mora se staviti tako da ispupčeni dio bude okrenut naviše. Smatra se da donosi sreću onome tko je zakuca iznad vrata, pogotovo ako je ta potkova pronađena na putu.

- PRASE se danas koristi kao kasica za stednju novca. To je dovoljno objašnjenje za predstavljanje amuleta koji donosi novac. Međutim, kao amajlija, nosi se jedino neki dio praseta: njuška, noga ili rep. Ovi dijelovi štite vas od nesreće i pomažu u poslovanju

- PRSTEN prikazuje vječnost jer nema kraja. Simbolizira vjernost jer simbolizira alku koja se nekada davno stavljala robovima oko vrata. Nije preporučljivo da se vjenčani prsten (burma) ikada ukloni. Pretpostavlja se da se brak onda može zavrsiti. 

- RIBA je simbol dobrobiti zbog svoje velike plodnosti. Danas se često vidi kao privjesak na lancu. Moze se nositi i kao Sirena, pola zena pola riba. 

- ROG je legendarni rog iz kojeg su u beskraj izlazili voće i povrće, pa se i amajlija pravi u vidu malog roga, jer se smatra da tko nosi ovaj amulet nikada neće imati problema materijalne prirode.

- RUKA je amulet koji simbolizira gostoljubivost, plemstvo, snagu, dobrotu i mudrost. Vjeruje se da vlasnik amuleta mora imati sve te karakteristike, i nije ni čudo da je ovaj amulet vrlo popularan među muslimanima, posebno na Istoku.

- SEKIRA se nosila oko vrata kao zaštitu od zlonamjernih očiju, a izrađena je u obliku privjeska.

- SIDRO se uvijek smatra simbolom nade, sigurnosti i sreće. 

- SOVA je vrlo stari simbol znanja i mudrosti, a ovaj amulet nosili su ljudi zainteresirani za znanost.

- SRCE kao amulet dolazi iz drevnog Egipta. Egipćani su vjerovali da će na dan uskrsnuća svaka osoba biti ispitivana a potom poslana u raj ili pak pakao. Srce je simbol ljubavi i nosi se kao ukras na lancu ili kao ukras na nekoj odjeći.

- STRIJELA, ili njezin vrh, koristi se kao amulet od davnih vremena. Sada se minijaturna strelica munje nosi u obliku privjeska i služi kao zaštita od uroka. 

- TAU je univerzalni simbol i pojavljuje se u mnogim varijantama. Najjednostavniji je da se sastoji samo od dvije linije, od kojih je više vertikalno smještena i kraća iznad vrha vodoravno. Smatra se da ovaj amulet štiti od bolesti kože.

- UGALJ donosi sreću samo kada je pronađen, a ne ako je kupljen. 

- UGAO oblik slova L smatrao se korisnim amuletom čak i kod starih Grka, jer pomaže u boljem rasuđivanju i stjecanju znanja.

- CVOROVI predstavljaju dva komada užeta i znače zajedništvo dvoje ljudi. Nikada se ne razvezuju.
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.
Username

Password


Login
Search Forums

Forum Statistics
Members: 214
Latest member: kati uzarevic
Forum threads: 44
Forum posts: 174
Online Users
There are currently 11 online users.
0 Member(s) | 11 Guest(s)